Taste Good: Musik som smakar gott!

av | jan 12, 2016 | Intervju

 

I dagens samhälle attackeras vi med musik från alla håll. Det kommer från tv’n, radion, och reklam. Det finns musikprogram så att det stänker över och tack vare internet kan vi följa våra favoriter dygnet runt. Men i all denna hets får vi inte glömma guldkornen. Jag pratar om den lokala musiken som är unik för varje bygd. Där ungdomar med stora ambitioner, innovativa idéer, och en omättlig kärlek för musik, möts.

Jag hade äran att träffa det uppskattade Kristianstadbandet Taste Good och prata med dem om deras musik, framtidsplaner, och erfarenheter.

Taste Good består av Oscar Molin Ekenros, 18, på gitarr och sång. William Malmberg, 18, på bas och sång, samt Erik Jönsson, 19, på trummor.

 

Hur skulle ni beskriva Taste Good’s musik?

Oscar: En blandning av rock och funk, men det är svårt att definiera. Vi kör lite olika grejer, och försöker att inte bara vara fast i en musikstil.

William: Kärleksfull funk!

Erik: Jag skulle nog säga psykedelisk funk-rock. Vi försöker som Oscar sa att alltid utveckla vår musik och göra något nytt av den. Därför blir det aldrig samma konsert två gånger i rad, trots att det är samma låtar vi spelar.

 

Var kommer namnet från? 

Oscar: Det började som ett internt skämt mellan mig och Erik. Vi började spela för ungefär tre år sedan och då sa vi att det ”smakar gott.” Det blev en beskrivning av musiken, att den ”kändes och smakade gott liksom.”

Erik: Sen var just ”Smaka Gott” vårt svenska namn innan vi bestämde oss för att köra seriöst, och då ändrade vi det tillfälligt till engelska ”Taste Good”. Men sen när vi förstod vilket bra namn det var så bestämde vi oss för att behålla det. Det lät som oss!

 

Vad har ni för influenser? 

Erik: Vi jammar ju fram varje låt som vi har, och därför blandas alla influenser. Sen även allt man lyssnar på hänger omedvetet med. Jag försöker personligen följa mottot ”less is more”. Men om du vill ha ett klarsvar så är det Chad Smith från Red Hot Chili Peppers som är den största influensen.

William: Jag har främst Flea från Red Hot Chili Pepper och Eric Avery från Jane’s Addiction. Sen finns det ju så många, även Paul Simonon från The Clash.

Oscar: Nu på senare tiden är det främst Jack White. Allt från Whitestripes, The Raconteurs, och The Dead Weather. Han är en fantastisk musiker, både hans sång och gitarrspelande. Skulle säga att det är min största influens för tillfället.

Jag: Men som tidigare sagt ändras det ju hela tiden. Du använder ju bland annat mycket Wah-Wah pedal.

Oscar: Ja precis, det är från min Hendrix-era!

Bild på Taste Good's gitarrist Oscar Molin Ekenros. Bild tagen av Martin Sventorp.
Bild på Taste Good's trummis Erik Jönsson. Bild tagen av Martin Sventorp.
Bild på Taste Good's basis William Malmberg. Bild tagen av Martin Sventorp.

 

När var er första spelning? Hur var det? 

William: Ja, första spelningen var på Mahrlefestivalen 2014, och jag hade aldrig stått på en scen innan. Jag kan inte säga att jag kommer ihåg så mycket från det, men jag kommer ihåg att det var jävligt kul!

Oscar: Jag kommer också ihåg att det var kul men vi var väldigt nervösa. Det var även första gången vi stod på scen som Taste Good och jag hade bara varit sångare i bandet i några månader.

Erik: Men det som kändes bra med Mahrlefestivalen var att vi hade förberett oss så jäkla mycket. Repat flera gånger i veckan, fyra timmar åt gången. Vi la på ett extra kol en månad innan för vi ville genomföra det så bra som möjligt.

 

Hur länge hade ni känt varandra och hur länge har ni spelat tillsammans? 

William: Jag hade bara varit med i drygt ett halvår innan Mahrlefestivalen. Jag började i Taste Good någon gång i slutet av sommaren / början på hösten 2013. Det var i samband med att jag började gymnasiet och hamnade då i samma klass som Oscar.

Erik: Jag och Oscar hade ju börjat tidigare, men det tog några år innan det blev på riktigt. Då var det med en annan snubbe på bas som heter Joel. Men han slutade och jag och Oscar fick då lägga projektet på is. Men sen när Oscar började ettan så började Wille som sagt i hans klass. Då testade vi att spela tillsammans och magin bara klickade! Dessutom är han en jäkligt bra basist!

Sen försökte vi även hitta en sångare men det var inte förrän januari-februari 2014 som bestämde Oscar sig för att sjunga.

Oscar: Ja precis, vi hade letat sångare i typ ett halvår, men sen tänkte jag ”äh, jag kan väl prova,” och sen har vi kört på det.

Jag: Sång är ju som vilket instrument som helst, det måste ju övas. Men nu börjar det låta riktigt bra. I alla fall det som jag har hört från er demoskiva.

Oscar: Tack så mycket! Ja, jag känner att denna tiden med Erik och Wille har gett mig så sjukt mycket, både för mitt gitarrspelande, och för sången. Känner mig mer bekväm i det nu.

 

Hur upplever ni att bemötandet av era fans har varit? Känner de igen er på gatan? 

William: Haha, ja det har ju faktiskt hänt någon enstaka gång, och det är ju alltid kul!

Erik: Ja, det brukar vara när man är ute och folk kommer fram och hälsar. De brukar fråga, är det inte ni från ”Taste Good?” Men sen det är ju på Kristianstadnivå.

Oscar: Ja precis, vi går ju på C4 [gymnasium i Kristianstad], och där vet dom flesta vilka vi är. Sen har vi haft de flesta spelningar i just Kristianstad. Men det som jag tycker är extra roligt är just bemötandet på spelningarna. När folk kommer fram. Det är alltid positiva! När man får höra att musiken uppskattas så mår man så jäkla bra!

Erik: Ja, responsen från fansen är bäst. Folk brukar komma fram och säga ”det känns som om ni är fler än tre stycken på scen”, eller ”man ser verkligen att ni har kul”, och så vidare.

 

Vad har varit er största utmaning?

Oscar: Den största utmaningen för mig har varit nu när vi har spelat in vår skiva. Då pusha vi oss till att spela in allt på en vecka. Det var bara så länge vi hade ledigt från skolan, jobb och allt sånt där. Vi fick jobba nästan 24 timmar om dygnet för att klara det. Det blev mycket jobb, men väldigt lärorikt, och samtidigt sjukt roligt!

Jag: Men var det bara att spela in, eller även mixning? 

Oscar: Nej, då var det bara att spela in grejerna, skivan är på mixning just nu!

Jag: Och det var väl i Karlshamn ni spelade in? 

Oscar: Ja precis, på Exercise Music, högt rekommenderad för musiker.

Jag: Hur var det för er, Erik och William? Vad har varit er största utmaning?

Erik: Ja, för mig var det också att spela in. Men då var det främst hur tydligt det blev när man spela fel. Så därför blev det att jag fick göra ”några” omtagningar – bara för att verkligen få det rätt. Men det är väl det som gör att man utvecklas?

William: Hmm, det tuffaste som jag var med om var nog tiden innan Mahrlefestivalen. För då repade vi som tidigare sagt så otroligt mycket. Vi repa typ tre gånger i veckan, i flera timmar, i flera månader. På samma sätt med. Så det blev nästan lite uttjatat. Och sen att få tillbaka passionen efter det.

Jag: Har du fått tillbaka passionen nu då?

William: Ja absolut, det räckte med att komma igång med spelningar! Då tog repet och musiken en ny riktning och man började jobba på ett helt annat sätt. Då blev det genast mycket roligare!

 

Vad hoppas ni att åstadkomma med musiken? 

Erik: Att alltid utvecklas, och att alltid ha kul. För mig är det det viktigaste.

Jag: Okej, men vad vill du att era lyssnare ska ta med sig från er musik? 

Erik: Hitta en personlig tolkning, reflektera sina känslor, och förhoppningsvis få energi från den.

William: Överlag skulle jag vilja höja standarden på musiksmak, haha. För det finns ju mycket skit där ute. Givetvis finns det även mycket bra, men det kommer tyvärr inte fram på samma sätt.

Oscar: För mig så tycker jag att dagens musik har blivit alldeles för överproducerad och övertänkt, det är inte lika mycket känsla som förr. Som på 60- 70-talet. Jag tror att jag kan prata för oss alla när jag säger att vårt mål är att försöka ta tillbaka det. Att visa något som är äkta. Inte bara något som är inspelat på ett keyboard eller dator, utan riktig musik.

Jag: Ja, det vet jag att ni är noga med. Att det inte ska vara för mycket datorinställningar, utan att det är främst inställningarna på förstärkarna och ljudet i studion som är viktigt.

Oscar: Precis, det ska vara som en live-känsla.

 

Ni har en ny manager nu, hur fungerar det? 

Erik: Ja precis. Vi skrev kontrakt igår [160110]. Det är Eric Johansson från Exercise som även spelade in oss. Vi träffade honom då Studiefrämjandet gav oss två dagars gratis inspelning. Det var tack vare att vi hade presterat så bra, spelat på Malmöfestivalen osv. Vi började då spela in med Eric och så fick han höra våra låtar. Sen var han intresserad att ta samarbetet vidare och eftersom vi alla kom bra överens så pratade vi om det, och på den vägen är det. Han har många kontakter och har bland annat spelat in ett band vid namn Crossroad. Sen har han hjälpt band att få spelningar i New York osv. Han har många roliga historier.

William: Ja, så vi ska nu börja med att hitta ett skivbolag, och det är Eric igång med. Så det dröjer nog inte lång tid. Det kommer att bli skitbra detta! Han är verkligen en smart snubbe.

 

Vad har ni nu för framtidsplaner? 

Oscar: Vi snackade då om framtidsplanerna igår, i samband med att vi skrev på kontraktet, och nu är det som sagt främst att hitta ett skivbolag som vi kan släppa skivan genom. Så att det görs på riktigt. Därefter är det turné som gäller. Wille och jag tar ju studenten nu till sommaren, så det hela kommer väldigt lägligt.

Erik: Sen vill vi gärna få spelningar utanför landet. Även musikvideos står på tur, med tanke på hur YouTube och internetvärlden ser ut.

 

Sista frågan: Vilken är er favorit Taste Good låt? 

Oscar: ”Let Go” har en varm plats i mitt hjärta. Det var den fösta låten jag och Erik skrev tillsammans när vi började för jätte länge sen. Men sen när Wille kom, ja då la han verkligen sin egen touch på den, och den blev så jäkla fräck!

William: ”Free Fall”, för att det är ett jävla bra bassolo i den!

Erik: Jag vill säga ”Stanky”, vilket är en ny låt. Väldigt så här, sex-funk, som Red Hot Chili Peppers hade beskrivit det. Sen är det även ”Straight Face”.

Jag: Är det för att de är roliga att spela eller bara för att det är bra låtar? 

Erik: Det är klart att de är bra låtar, jag är inte missnöjd med en enda låt som vi har gjort i Taste Good, men för mig är det främst responsen man får från publiken när man spelar dem live. ”Straight Face” är en sådan låt som når ut till alla.

Jag: Strålande. Tack så mycket!

 

Pin It on Pinterest